TIME

 

TIME is een kapstok om op systematische wijze te kijken naar de aanwezigheid van locale barrières in een wond. Uitzondering hierop zijn de brandwond en het oncologisch ulcus

Een complexe, chronische wond ontstaat als de normale wondgenezing is verstoord: Om dit te doorbreken en alsnog een wondgenezing te kunnen bewerkstelligen is het bepalen van de oorzaak noodzakelijk. Indien mogelijk moet de oorzaak worden opgeheven, vaak is het nodig om hiervoor aanvullende diagnostiek te doen. Het is belangrijk om te weten hoe de normale wondgenezing plaatsvindt om verstoringen hierin te kunnen begrijpen.

 

TIME staat voor:


T: tissue: tissue, bevat de wond niet vitaal of necrotisch weefsel*
I: infection:
vertoont de wond tekenen van infectie
M: moisture: 
vochtbalans, is de wond te nat of te droog
E: edge: 
wondranden, niet sluitend of ondermijnde wondranden.

*T: niet vitaal weefsel
De onderliggende pathologie maakt dat in een chronische wond soms necrose aanwezig is. Vaak is een debridement noodzakelijk om de necrose te verwijderen en de groei van vitaal weefsel te bevorderen. Contaminatie door bacteriën wordt door toepassing van debridement eveneens verminderd en voorkomt een verdere afbraak van weefsel.

Toelichting debridement
Er zijn meerdere methoden voor debridement beschikbaar, elk met haar eigen voor- en nadelen. Voor een effectief debridement kan toepassing van meerdere methoden tegelijkertijd of opeenvolgend noodzakelijk zijn. In onderstaande tabel worden de methoden uiteengezet. Hierbij is 1 het meest geschikt 4 het meest ongeschikt.

  autolytisch chirurgisch enzymatisch mechanisch
snelheid 4 1 2 4
weefsel specificiteit 3 2 1 3
pijn 1 4 2 4
exsudaat 3 1 4 2
infectie 4 1 3 2

Bron: Schultz GS, Sibbald RG, Falanga V, Ayello EA, Dowsett C,Harding K. Woundbedprepartion: a systematic approach  to wound management. Wound Repair Regen, 2003;11:S1-28.